Niets doen; een uitdaging!

Kun jij nog helemaal niets doen? Of voel je ook altijd die dwang om toch wat te doen, zoals de strijk of in mijn geval een blog schrijven? Voor mij is niets doen echt een uitdaging. Ik wil het wel, maar het lijkt alsof mijn innerlijke klusjesduivel me altijd ergens voor moet inzetten.

 

Rust en Ruimte

In 2015 kwam ik op een kantelpunt. Na jarenlang knetterhard werken, vroeg ik mezelf af: “Lau, wat is echt belangrijk in je leven?” Het is niet de was vouwen om 23.30 uur! Rond 2021 ontdekte ik mijn overgang, was 2015 mijn begin? Veel vrouwen krijgen te maken met symptomen zoals vermoeidheid, zwart denken en geen zin in seks. Mijn advies? Verdiep je in de overgang voordat je per ongeluk antidepressiva voorgeschreven krijgt, omdat men denkt dat je depressief bent. Of dat je opeens aan jezelf en iedereen om jou heen gaat twijfelen. Dat is het niet waard! Boek een overgangsconsulente in, dat geeft genoeg inzichten om jezelf beter te begrijpen.

 

Niets Doen

Ik werk om de dag en wissel mijn werkdagen om de week af. Mijn vrije tijd vul ik met sporten, sauna, wandelen, tijd met familie, mediteren, musea, dagjes weg, boeken lezen, en mandala’s inkleuren. Het klinkt zen, toch? Maar de realiteit is dat mijn to-dolijstjes me constant aanstaren alsof ze me willen zeggen: “Kom op, Lau, nog eentje dan!” Ik probeer steeds meer om deze lijstjes los te laten en echt iets anders te doen. Soms moet je gewoon weggaan van die eindeloze lijstjes! Maar waarheen? Misschien gewoon een paar dagen naar een plek zonder wifi. Of is er iemand die gezelschap goed kan gebruiken?

 

Zelfreflectie

Na 49 jaar heb ik een deel van mijn patronen dan eindelijk door (ik ben een late leerling). En ja, er zijn nog steeds manco’s. Zo heb ik mijn yogales gemist omdat ik per se de keukenkastjes wilde schoonmaken. Wie doet dat nu? Maar ik leer om er humor in te zien als iets niet gaat zoals gepland. Mijn brein heeft er altijd wat over te zeggen, maar ik stuur die gedachten steeds vaker weg. “Niet nu, brein, ik ben bezig met helemaal niets!”

 

Vast Schema

Ik sta voortaan een uur eerder op en ga naar mijn SeeZen-kamer. Hier werk ik aan nieuwe patronen en wensen voor de toekomst. Het kost moeite, maar ik weet dat volhouden werkt. Zoals met de sportschool: ik heb niet altijd zin, maar voel me daarna vol energie, als een skippybal! Serieus, ik ben ooit bijna de sportschool uit gestuiterd na een geweldige training. Degenen die mij goed kennen, hebben daar vast al een beeld bij. Zo geef ik namelijk ook altijd dansles, dat is wie ik werkelijk ben.

 

Wat Doe Jij?

Denk je wel eens na over je gewoontes en patronen? Wil je iets veranderen en neem je actie, of val je terug in frustratie? Laat iemand meekijken, laat je steunen, en zorg voor humor als iets even niet lukt. Geef je brein een naam voor wat luchtigheid. Noem het “Klaas” of iets dergelijks. “Oh, Klaas is weer bezig, laat hem maar even praten.” Blijf lief voor jezelf, maar neem actie om niet vast te blijven zitten (zowel fysiek als mentaal). Je kunt echt veel zelf om het roer te draaien! 

 

Dus, wat doe jij op zulke momenten? Sta je soms ook de keukenkastjes te poetsen als je eigenlijk kon mediteren? Deel je verhaal en laten we samen lachen om onze eigenaardigheden! Welke eigenaardigheid past bij jou? 

 

Blog 82

Laura Potters

Reactie schrijven

Commentaren: 0